Jdi na obsah Jdi na menu

Partnerská návštěva květen 2023

Toulky křišťálovým údolím.

Ve čtvrtek 25.5.2023, jsme s velkým napětím očekávali příjezd našich partnerů ze spřáteleného města Rheinbachu,

neboť měli velkou časovou ztrátu z důvodu dopravní zácpy na dálnici u Drážďan.

Kuchaři i číšníci v restauraci u Zlatého lva již chtěli zavírat, ale přeci jen vytrvali a po příjezdu našich hostů je i dobře obsloužili.

S plnými bříšky nás pak řidiči osobními auty odvezli na ubytování do kolejí TUL.

Druhý den po snídani jsme vyzvedli autobus a odjeli na exkurzi do závodu Ornela v Desné, která patří mezi nejvýznamnější světové výrobce širokého sortimentu sklářských výrobků, od skleněných tyčí a tyčinek, technického a užitkového skla, pro všechny druhy skleněných perlí a perliček.

Naši přátelé nikdy nic podobného neviděli a byli překvapení, jaké množství perlí i perliček se zde vyrábí. Samozřejmě nechyběla návštěva podnikové prodejny, kde utratili ne malou částku, za bižuterii a další výrobky.

Po obědě v Tanvaldu jsme zavítali do Jabloneckého muzea skla a bižuterie, kde se naši přátelé seznámili s historií výroby skla a bižuterie. Zaujala je i výstava medailérství, kde byli vystaveny i návrhy medailí našich medailérů z Kamenického Šenova a Nového Boru, jako pana Bejvla, Harcuby,…

Nejvíce se jim ale líbila výstavka vánočních ozdob.

Po návštěvě muzea jsme spěchali do Kamenického Šenova na zahájení vernisáže stého výročí založení muzea pod názvem:”Malé muzeum velké výročí”. A dvoustého výročí založení Vídeňské firmy Lobmayer.

Tato firma když se dozvěděla, že jsou u nás šikovní a výborní rytci, přesunula část své výroby do Kamenického Šenova, právě do budovy, kde se dnes nachází muzeum. Pan Peter Rath majitel firmy nás pozval na grilovačku, kde jsme zhodnotili uplynulý den.

V sobotu jsme se opět vypravili do Kamenického Šenova, kde celý den probíhal “Lustrfest”. Nejprve jsem obdivovali nové autobusové zastávky, které za přispění firmy Preciosa a místních umělců, jsou vyzdobeny svítícími skleněnými objekty. Následovala prohlídka galerie Prousek a návštěva brusičské dílny na Práchni.  Cestou z Práchně jsme museli absolvovat i prohlídku Panské skály (Varhan). Jedná se o vulkanický čedičový útvar, který je tvořen z pěti-šestibokých sloupců vysokých až 12 metrů, poskládaných svisle a šikmo, které vypadají jako píšťaly varhan.

Následoval oběd v internátě sklářské školy a pak již hurá na “Lustrfest”. Celé náměstí a přilehlé parky byly zaplněny různými stánky, kde si lidé mohli vyzkoušet: broušení skla, pískování skla, navlékání korálků,… Největším hitem ale bylo ketlování, kde si mohl každý návštěvník uketlovat řetízek z ověsků, které věnovala firma Preciosa a poté zavěsit na lustr strom, který se večer rozsvítil. Následovala prohlídka sklářské školy, kde jsme zároveň v aule školy absolvovali přednášku o klimatických změnách a povodních, které postihlo město Rheinbach a okolí v roce 2021.

Také se líbila módní přehlídka plážových oblečků z 20.let minulého století, kterou připravila se svými žáky paní Vlaďka Jelínková.

Probíhal zde i skleněný bazar, kde občané Kamenického Šenova věnovali na prodej staré, ale i nové skleničky, vázy, svícny, stínítka, těžítka, lustříky, ale i porcelán. Výtěžek této akce bude věnován na renovaci  našeho muzea, které již opravu nutně potřebuje. ( takové to “Národ sobě”).

Nejlépe bylo našimi hosty hodnoceno divadlo, které připravili studenti Střední umělecko průmyslové školy sklářské o životě deseti významných nežijících osobnostech našeho města.

Setkání s představiteli města se uskutečnilo v Kulturním literárně vzdělávacím centru, kde byli ohodnoceni občané Rheinbachu, kteří se zasloužily o vznik partnerství obou měst.

V neděli, poslední den pobytu našich přátel proběhl v poznání historie šlechtického rodu Rohanů na zámku Sychrov. Obdivovali jsme krásné řezbářské práce mistra Buška, který svým osobitým talentem vtiskl interiérům zámku vysokou uměleckou hodnotu.

 

Dále jsme se přesunuly autobusem do Turnova, střediska Českého ráje, kde je v místním muzeu nádherná sbírka minerálů a polodrahokamů z celého světa. Jedna expozice tvoří i nejstarší dějiny Českého ráje a horního Pojizeří.

Část muzea tvoří i ukázka vývoje horolezectví v českých zemí pod názvem:” Z Čech až na vrcholky světa”.

V době kdy jsme navštívili muzeum, probíhali v parku muzea současně i staročeské řemeslné trhy, kde naši přátelé obdivovali zručnost našich řemeslníků, umělců a mohli ochutnávat i výrobky regionálních kuchařů, pekařů, uzenářů,…

Po návštěvě muzea už byl pro nás přichystaný závěrečný večer v pivovaru ve Cvikově, kde jsme se setkali i s Ukrajinskými uprchlicemi a jejich dětmi. Shlédli jsme fotogarafie měst, kde žily uprchlické maminky, před válkou a v průběhu války. Vyslechli i smutné příběhy uprchlých žen.

Abychom ukrajinským ženám a jejich dětem, pobyt u nás trochu zpestřili, tak za doprovodu místní kapely jsme společně zpívali a tančili v taktu německých, ukrajinských a českých písní. Ochutnali ukrajinské, německé a české zákusky. Škoda, že byl tento večer tak krátký, ale řidič autobusu musí dodržovat předepsané přestávky a naše přátele čekala  ještě cesta do Německého Oybinu. 

Příští rok se uskuteční návštěva v Rheinbachu, na kterou vás zveme.

        

        Za spolek přátel Rheinbachu A. Benešová