Jdi na obsah Jdi na menu

15 let partnerství

15 let německo-českého partnerství měst Rheinbach - Kamenický Šenov

Letos uplynulo již 15 let, kdy při příležitosti oslav 650 let Kamenického Šenova byla podepsána partnerská smlouva s německým Rheinbachem v Severním Porýní Vestfálsku. Ačkoliv nás dělí 650 km, mnoho společných akcí je dokladem, že vzdálenost v přátelství není překážkou. V březnu v našem městě strávili téměř měsíc studenti rheinbašské sklářské školy na výměnném pobytu, v dubnu jsme zástupce Rheinbachu přivítali u nás v souvislosti s přípravou další etapy opravy „Starého hřbitova“, proběhla také Dobročinná burza, její začátky sahají do roku 2003 a také díky Rheinbašákům.

Na srpen jsme připravili projekt návštěvy partnerského města. Jedním z cílů partnerství je zapojovat do společných činností i mládež, tak proběhl společný tábor, společná brigáda a na letošní rok byla naplánována plavba po řece Lahn. Společně s mládeží se vydali i dospělí zájemci na cestu do malebného městečka v překrásném vinařském a ovocnářském kraji nedaleko od středního toku Rýna.

Akce se konala 17. - 20. srpna. Moc nás potěšili noví zájemci o akci. Každoročně jsou všechna setkání otevřena pro kohokoliv, kdo projeví zájem. Snažíme se i o tlumočení, proto případná neznalost německého jazyka není překážkou.

Byli jsme ubytováni na internátě rheinbašské sklářské školy a tak bylo i místo pro strávení času nejen mezi našimi německými partnery, ale i mezi námi, co jsme srdcem v našem malém severočeském městečku. Letos nás hostitelé provedli po zrekonstruované sklářské škole, svém městě a připravili nám výlet do Římské vily, jejíž základy byly objeveny při rekonstrukci silnice a nyní je na tomto místě velmi zajímavé muzeum o životě Římanů v této provincii. Část skupiny se přes bohužel deštivé počasí vydala na pěší výlet, který byl korunován velikým množstvím hub! I místní si pochvalovali, že se díky nám po dlouhé době dostali do místních lesů a nechali se unést naší vášní pro houbaření a určování hub. Následující den jsme všichni společně navštívili Cáchy, měli jsme příležitost prohlédnout si radnici – dřívější palác Karla Velikého, kde dostal evropskou cenu i náš prezident Václav Havel. Hřebem návštěvy byla gotická katedrála Panny Marie z 9. století. Mládež vedená Romanem Blažkem statečně nasedla do lodí a v dešti se vydali po, jak se někde uvádí, nejromantičtější řece. Program byl výborně připravený a moc děkujeme našim německým přátelům za celý projekt, který finančně podpořil Českoněmecký fond budoucnosti a Město Kamenický Šenov. V roce 2018 přivítáme naše přátele zase u nás v Kamenickém Šenově.

Tímto projektem, ale společné setkávání v letošním roce rozhodně neskončilo. Začátkem září přijeli z Rheinbachu účastníci ryteckého sympozia a hned na to se vydali zástupci naší sklářské školy s oceněnými studenty do Rheinbachu na vyhlášení soutěže evropských uměleckých škol Glaspreis. To už je ale na jiný článek.

Kateřina Ditterová